close

9ᵉ Biënnale van de Schilderkunst

Stories from the Ground

“Schilderkunst blijft niet alleen een venster op de wereld en de geest van kunstenaars, maar kan ook worden beschouwd vanuit een andere gedeelde context: de grond waarop elke kunstenaar, elk mens, elk wezen staat. Dit gaat verder dan slechts een metafoor voor de ecologische uitdagingen van onze tijd; het dient als een universele noemer op planetaire schaal.” — Curator Martin Germann

Door de blik te verleggen van de horizon naar de grond, brengt Stories from the Ground een groep kunstenaars samen bij wie de ‘grond’ zich op vele manieren manifesteert in hun werk: In letterlijk materiële termen als aarde en de grond waarop we liggen, zitten, staan en lopen; maar ook in de vele manieren waarop kunstenaars omgaan met schilderkunst, als een eeuwenoud basisinstituut dat houvast en steun biedt terwijl het voortdurend bestaande ideeën over kunst en over meesterschap uitdaagt.

Vertrekkend vanuit de collectie van MDD, verkent deze Biënnale-tentoonstelling een aantal onconventionele artistieke praktijken. Hierin speelt schilderkunst telkens een bijzondere en tegelijk fluctuerende rol: als een schimmig, lang verlaten pad, een instrument om nieuwe perspectieven te openen, een traditie die vernietigd moet worden of als open taal om verhalen te vertellen.

Over de Biënnale van de Schilderkunst

Museum Dhondt-Dhaenens, Roger Raveel Museum en Museum van Deinze en de Leiestreek, presenteren samen de intussen negende editie van de Biënnale van de Schilderkunst. In drie tentoonstellingen verbindt de Biënnale de historische collecties van de drie musea met het werk van hedendaagse kunstenaars om met actuele invalshoeken de schilderkunst van de voorbije honderd jaar te bevragen. De bijzondere locatie van de Leiestreek speelt op de achtergrond een sleutelrol als inspiratiebron voor generaties van kunstenaars.

Heropening MDD

De negende editie van de Biënnale valt samen met de heropening van Museum Dhondt-Dhaenens na een tweede renovatiefase.

3
30.06.24—06.10.24
Tentoonstelling
   Locatie
Museum Dhondt-Dhaenens

Museumlaan 14
9831 Deurle

   Opening

30.06.24 / 11:00

   Curator

Martin Germann

   Foto

Vija Celmins, Web Ladder (Set of 5) (detail), 2010.
Privécollectie België.

   Met dank aan

Vlaamse overheid

Willem de Zwijger-Stichting

Pro Helvetia

Marian Goodman Gallery

Antenna Space

   Mediapartner

Klara