close

Collectie Jeanne & Charles Vandenhove

Charles Vandenhove is een van de belangrijkste Belgische architecten van de tweede helft van de twintigste eeuw. Als architect heeft hij zich steeds erg geëngageerd voor de beeldende kunst: in vele bouwprojecten betrok hij zo beeldende kunstenaars voor kunstintegraties. Minder bekend is dat Charles Vandenhove samen met zijn echtgenote ook een kunstverzameling samenstelde. Hun collectie geeft een zeer persoonlijke kijk op de Europese kunst na 1945. Van een aantal kunstenaars, zoals Henri Michaux, Simon Hantaï, Antoni Tapies, Giulio Paolini, Anselm Kiefer en David Claerbout, vormde het echtpaar indrukwekkende ensembles.

Charles Vandenhove besloot recent om zijn kunstcollectie te schenken aan de Universiteit van Gent. Ook ontwierp hij een onderzoeks- en tentoonstellingspaviljoen, dat naast de Gentse Boekentoren zal gebouwd worden en zal dienen voor onderzoeksprojecten gerelateerd aan kunst en architectuur.

Het tentoonstellingsproject in Museum Dhondt-Dhaenens biedt de unieke gelegenheid om een ruim overzicht te geven van de belangrijkst werken uit de collectie en is een eerste belangrijke stap in het academisch onderzoeksproces rond de collectie. Deze tentoonstelling past in de reeks tweejaarlijkse collectie-ontsluitingen die het museum organiseert sinds 2007.

3
Foto’s