close

Collectie-uitdieping

Tijdens de collectie-uitdiepingen wil MDD op zoek gaan naar de intrinsieke kwaliteiten van bepaalde kunstenaars die vertegenwoordigd zijn in de collectie. Met Eugène Laermans, Edgard Tytgat, Marthe Wéry en Joëlle Tuerlinckx werd gekozen voor vier generaties kunstenaars, allen afkomstig uit de streek van Brussel. Laermans kende al succes aan het eind van de negentiende eeuw, Tuerlinckx is pas de laatste tien jaren actief op een internationaal kunstplatform. Honderd jaar kunstgeschiedenis maakt uiteraard dat er grote sprongen zijn gemaakt in de benadering van kunst door de kunstenaar en de toeschouwer. Tegelijk zijn er parallellen, reflecties, contrasten die duidelijk worden bij de ‘confrontatie’ van verschillende oeuvres: kleurgebruik, omgang met de ruimte, humor, compositie, ... Alle vier hebben hun eigen betekenis in de Belgische kunstgeschiedenis, maar staan tegelijk op een authentieke manier een beetje haaks op de inlandse kunsttradities van hun tijd.

In het kader van de twintigste verjaardag van Art en Marge loopt het project 20 + 20 in diverse musea in België. Twintig kunstenaars uit de collectie van Art en Marge (die in totaal meer dan 1800 werken bevat van Belgische en buitenlandse outsiderkunstenaars) worden geconfronteerd met kunstwerken uit de collecties van twintig Belgische musea. Het MDD koos voor een dialoog tussen het werk van Pascal Tassini (1955 Luik) en Joëlle Tuerlinckx.

Pascal Tassini maakt knopen met uit doeken en kleren gesneden stroken stof. De stoffen die hij samenbrengt en knoopt hebben een geschiedenis, zijn werken worden verdichtingen van momenten, relieken van ervaringen. Hij versnijdt om weer samen te knopen. De knoop is een fascinerende metafoor van de opsluiting, de onderdrukking. Sommige knopen kunnen nooit worden losgemaakt, uit sommige knopen kan niemand ooit wegkomen…

3
17.12.06—04.02.07
Tentoonstelling
   Locatie
Museum Dhondt-Dhaenens

Museumlaan 14
9831 Deurle

Foto’s