close

Elke Krystufek
Proper Use

De Weense kunstenares Elke Krystufek is één van de meest spraakmakende persoonlijkheden in de hedendaagse kunst. Ze maakte internationaal naam met haar indringende, soms pijnlijk fysieke performances, video’s, schilderijen en fotocollages. Haar werk lokt steeds opnieuw veel reactie uit. Meestal is haar eigen, al dan niet naakte, lichaam het onderwerp. Schaamteloos toont ze alle aspecten van zichzelf: leven en kunst zijn bij haar gelijk.

Elke Krystufek is gefascineerd door het vaak grote contrast tussen enerzijds het beeld dat we van onszelf hebben en dat we aan anderen willen tonen, en anderzijds de manier waarop anderen ons werkelijk bekijken. Niets blijft de toeschouwer bespaart: de inhoud van haar WC-pot, een emmer met kots en vooral haar eigen geslachtsdelen. We zien de wallen onder haar ogen groeien, haar lichaam dikker worden en vervolgens weer vermageren. We zien haar lachen en huilen. Hoewel ze veel lijkt prijs te geven over zichzelf, is het zij die bepaalt wat wordt geweten over haar en wat niet, waardoor ze voor het publiek steeds een raadsel blijft. In haar werk bekritiseert ze onder meer de manier waarop religie en media omgaan met het lichaam.

Voor MDD heeft Krystufek Proper Use ontwikkeld: een tentoonstelling dat als Gesammtkunstwerk functioneert en waarin haar recentste thema’s naast haar typische onderwerpen aan bod komen. Toch domineert deze keer niet de schandaal- en spektakelsfeer, waarmee haar werk gewoonlijk gepaard gaat.. Centrale werken zijn de twee hersenhelften en het woord God dat in zestien talen werd uitgewerkt. Het brein, onderwerp van de psychoanalyse, lijkt de ware huisvesting te zijn van alle angsten en verlangens, én van de idee ‘God’. Interieurontwerp wordt gezien als het verlengstuk van fantasieën, haat en liefde: een boekenrek waarin de vorm van een swastika kan herkend worden, staat naast een Menorah, een immens joodse kandelaar. Zo analyseert ze met Proper Use verder onze verborgen of onbewuste driften, gemanipuleerd door religie, media, taal, afkomst of het patriarchaat.

3
18.09.05—23.10.05
Tentoonstelling
   Locatie
Museum Dhondt-Dhaenens

Museumlaan 14
9831 Deurle

   Kunstenaar
Foto’s