William N. Copley
De Amerikaanse kunstenaar William N. Copley is een van de drie eigenzinnige kunstenaars die in Fringe wordt getoond. Copley is bekend om het maken van buitengewone, zeer idiosyncratische figuratieve schilderijen (die hij ondertekende met het acroniem CPLY) en was een vast onderdeel van zowel de Europese als de Amerikaanse naoorlogse kunstscène. Vanaf de late jaren 1940 beoefende Copley verschillende activiteiten, zoals galeriehouder, filantroop, uitgever en belangrijke verzamelaar van surrealistische en hedendaagse kunst.
In deze context is het belangrijk te benadrukken dat het surrealisme aan de oorsprong ligt van de poëtische verbeeldingskracht van Copley als kunstenaar, een non-conformistische gevoeligheid die seksualiteit, humor en een satirische kijk op Europese en Amerikaanse culturele politiek verkent.
Als autodidactische schilder was Copley inventief op formeel vlak en ambitieus in zijn werk. Hij ontwikkelde een zeer originele stijl die evenzeer het resultaat was van zijn liefde voor het medium als zijn trotse weergave van zijn ongeschoolde techniek. Het werk van Copley is verhalend en bevat autobiografische referenties en zoals hij zelf beschreef ook een 'private mythologie', een wereld van terugkerende personages en onderwerpen die hem bleven fascineren. Hieronder vallen onder andere overspeligen, priesters, politiemannen, prostituees en heren met bolhoeden, die vaak terugkeren in veel van Copley's schilderijen en werken op papier.