close
1908—1960

Kompositie Nuit, 1959

olieverf
974 x 1463 x 18 mm
Collectie Museum Dhondt-Dhaenens

Anne Bonnet was een vroege wegbereider van de abstracte kunst in België en medeoprichter van La Jeune Peinture Belge. La Jeune Peinture Belge en stromingen als het animisme, action painting en het existentialisme brachten nieuwe prioriteiten en klemtonen in het leven en werk van haar generatie kunstenaars.

Ook Bonnet koos voor een volledige vrijheid van expressie. Haar werk Kompositie Nuit uit 1959 toont een intuïtieve, geometrische voorstelling in zachte kleuren. De periode waarin ze dit werk schilderde was er een waarin ze het animisme achter zich liet en radicaal koos voor extreme abstractie. Onder invloed van Brusselmans evolueerde ze naar een zacht modernisme.

Op de rugzijde van het werk staat geschreven: “Je soussigné Louis Bonnet déclare et certifie que le tableau ci-contre a été peint par ma femme : Annet Bonnet. Louis Bonnet.” (“Ik, ondergetekende Louis Bonnet, verklaar en bevestig dat het schilderij hiernaast is geschilderd door mijn echtgenote: Annet Bonnet. Louis Bonnet.”)

  • Dit werk maakt deel uit van de kerncollectie van het museum. Het maakt deel uit van de inventarislijst van de schenking door Jules en Irma Dhondt-Dhaenens die werd samengesteld tijdens de raad van bestuur op 19.04.1969.
Foto: Cedric Verhelst, www.artinflanders.be, courtesy van de kunstenaar.