close
1896—1977

Het strandleven, 1960

olieverf
1502 x 1000 x 22 mm
Collectie Museum Dhondt-Dhaenens

Vanuit vogelperspectief hebben we een breed zicht op de dijk, het strand en de zee van een Belgische badstad. Wonende te Brugge maakte Wolvens schilderijen in de meeste steden langs de kustlijn. Typisch voor H.V. Wolvens is het gebruik van het felgeel om stranden weer te geven. Dit geel contrasteert sterk met de andere levendige kleuren. Het weergeven van de vele, kleurrijke mensjes in zijn strandlandschappen is vrij rudimentair maar doet toch denken aan de karikaturale tekeningen van James Ensor.

Naast de geanimeerde strandzichten, heeft hij ook marines, golfbrekers, strandcabines of strandstoelen geschilderd. De verfaanbreng is pasteus en dik, aangebracht met het paletmes of onmiddellijk uit de verftube. Door verscheidene lagen over het doek te leggen, verkreeg hij veel reliëf in de verflaag. Vóór hem waren er in Vlaanderen bijvoorbeeld Jacob Smits en de jonge Albert Servaes die ook de verf met verschillende lagen op het doek aanbrachten om een reliëf te bekomen.

  • Dit werk maakt deel uit van de kerncollectie van het museum. Het maakt deel uit van de inventarislijst van de schenking door Jules en Irma Dhondt-Dhaenens die werd samengesteld tijdens de raad van bestuur op 19.04.1969.
Foto: Cedric Verhelst, www.artinflanders.be, © SABAM Belgium 2024.