close
1890—1976

Portret van een jonge schilder, 1949

olieverf
762 x 598 mm

Jean-Jacques Gailliards belangstelling voor spiritualiteit, esoterie en theologie zorgde voor een grote vrijheid en variatie in zijn kunst. Uitbundige kleuren zijn een constante in zijn oeuvre. Ruwe kleurvlakken en lijnen lopen door de verschillende plans. Het perspectief en de verhoudingen zijn onderhevig aan deze ritmiek. Een jonge kunstenaar staat aan zijn schildersezel en tekent een naakte vrouw ten voeten uit. Gailliard brak nooit volledig met de realiteit. Hij bleef refereren aan de herkenbare werkelijkheid. Zijn coloriet doet daarbij denken aan de erfenis van het impressionisme.

In 1929 kreeg Gailliard een contract in galerie Le Centaure van Walter Schwarzenberg. Sindsdien exposeerde de kunstenaar regelmatig in Brussel. In 1931 sloot Le Centaure de deuren, geplaagd door de wereldwijde crisis en financiële malaise. De collectie Schwarzenberg werd openbaar aan spotprijzen verkocht bij Galerie Georges Giroux (GGG).

  • Dit werk maakt deel uit van de kerncollectie van het museum. Het maakt deel uit van de inventarislijst van de schenking door Jules en Irma Dhondt-Dhaenens die werd samengesteld tijdens de raad van bestuur op 19.04.1969.


Portret van een jonge schilder opgesteld tijdens de officiële opening in 1968.
Foto: Cedric Verhelst, www.artinflanders.be, courtesy van de kunstenaar.