close
1882—1916

Salon bij Georges Giroux, 1912

olieverf
1214 x 1010 x 23 mm
Collectie Museum Dhondt-Dhaenens

Rik Wouters (1882–1916) was een van de eerste Belgische kunstenaars die een vast contract had bij de Brusselse Galerie Georges Giroux (GGG). Het bracht hem en zijn geliefde vrouw Nel Duerinckx financiële rust.

Ruw geschilderde kleurvlakken wisselt hij af met onbeschilderde stukken canvas. Het geluk dat spreekt uit zijn kleurgebruik en stijl staat in schril contrast met zijn leven. Rik Wouters werd een leven lang geteisterd door armoede en ziekte. Salon bij Georges Giroux zat eerst in de collectie van François Franck (1872-1932), medestichter van Kunst van Heden, een vereniging van beeldende kunstenaars en mecenassen in Antwerpen.

  • Dit werk maakt deel uit van de kerncollectie van het museum. Het maakt deel uit van de inventarislijst van de schenking door Jules en Irma Dhondt-Dhaenens die werd samengesteld tijdens de raad van bestuur op 03.06.1967.


Jules, Irma en hun personeel Aimé en Angèle Meirhaeghe -De Keyzer, de hovenier en Martha Dhondt. Aan de muur het werk Salon bij Georges Giroux van Rik Wouters.


Foto: Cedric Verhelst, www.artinflanders.be, publiek domein.