close

Koen Broucke
Onder de roze duisternis van het slagveld

3 weekends lang presenteerde Koen Broucke een veranderende opstelling van werk presenteren in het kader van zijn doctoraatsonderzoek: Onder de roze duisternis van het slagveld, een artistieke zoektocht naar de atmosferische lagen van de geschiedenis aan de KU Leuven - LUCA School of Arts.

Een sterke interesse in teksten en onderzoek is eigen aan het werk van Koen Broucke. Zo schreef hij biografieën van fictieve kunstenaars, kroop als het ware in hun huid en produceerde kunstwerken in hun geest. Illustratief is in dat verband het project Het kabinet van dokter Hahneman (Museum Dr. Guislain in Gent, 2006), het kabinet van een fictieve psychiater die kunstenaars behandelt, hun ziektebeeld beschrijft en hun werken verzamelt.

“Dit onderzoek in de kunsten speelt zich af op slagvelden tussen 2014 tot 2019, van Waterloo, via Scapa Flow, tot de onbereikbare slagvelden zoals Palmyra en Bagdad in het Midden-Oosten. Het is vooral een diepgaande bezinning op mijn methodes: wandelen om te tekenen en tekenen om opnieuw te kunnen wandelen, re-enactment en het inzetten van de verbeelding. Het is mijn overtuiging dat er hierdoor kennis wordt verworven en verzameld in de getekende en geschilderde beelden. Ik noem dit de atmosferische lagen van de geschiedenis, ofwel de draagsporen, de pijnsporen en de kleursporen ervan. Deze toevoeging aan de historische kennis en methode wordt in dit proefschrift, aan de hand van mijn ervaringen en kunstwerken, uit de doeken gedaan. De titel ‘Onder de roze duisternis van het slagveld’ is een regel uit het gedicht The Rear-Guard (Hindenburg Line April 1917) van de Britse oorlogsdichter Siegfried Sassoon (‘The rosy gloom of battle overhead’) en vat heel goed de atmosferische gelaagdheid van de geschiedenis samen. Ik hoop de lezer te kunnen meenemen in mijn artistieke en methodologische zwerftochten, maar evengoed mee te slepen in onverwachte historische sensaties. – Koen Broucke

9
30.11.19—15.12.19
Residentie
   Locatie
Woning van Wassenhove

Brakelstraat 50
B-9830 Sint-Martens-Latem

   Kunstenaar
Foto’s
Video