close

Johan Creten
Fire-Works

Johan Creten krijgt al twee decennia internationaal veel erkenning. Zo was hij de eerste levende Belgische kunstenaar om in het Louvre in Parijs tentoon te stellen. De kunstenaar werkte samen met MDD de tentoonstelling Fire-Works uit, waarin zeer recente en oudere beelden in brons en geglazuurd keramiek in dialoog geplaatst worden, gebruik makend van zowel de tuin als de binnenruimtes van het museum.

Het oeuvre van Johan Creten is doordrongen van dubbele betekenissen, suggesties en symbolische verwijzingen. Zijn werk zet zich resoluut af tegen het typisch twintigste-eeuwse modernistisch vooruitgangsidee binnen de kunst, onder meer door het gebruik van historisch geladen motieven, tactiele materialen en sensuele vormen. Tegelijk situeert Creten zich resoluut in het heden met gevoelige verwijzingen naar racisme, discriminatie en sociale revoluties. Zeer verscheidene verhaallijnen kunnen zo gesponnen worden tussen zijn sculpturen, waardoor elke tentoonstelling opnieuw de verbeeldingskracht van de toeschouwer aanspreekt.

Een tentoonstelling van Johan Creten kan je beschouwen als een Wunderkammer of curiositeitenkabinet - de verzameling van de humanist - waar het schone, het vreemde en het bijzondere gecombineerd worden. Het is een microkosmos die de subjectieve kijk van de kunstenaar op de wereld en haar geschiedenis verbeeldt. De dieren die de wereld van Creten bevolken roepen verschillende symbolische en metaforische betekenissen op bij de toeschouwer, zoals de bijen die staan voor de gemeenschap, de uil voor de intelligentie (of het ontbreken ervan), de arend voor de macht en de octopus voor de sprookjesachtige onderwereld. Wat Creten echter fascineert is op welke manier hij deze motieven kan opladen met nieuwe betekenissen, dit aan de hand van erotische, kunsthistorische of persoonlijke connotaties, en hoe hij tegelijk een bepaald beeld kan omzetten in een boeiende vorm en materie.

3
21.10.12—13.01.13
Tentoonstelling
   Locatie
Museum Dhondt-Dhaenens

Museumlaan 14
9831 Deurle

   Kunstenaar
   Curator
Tanguy Eeckhout
Foto’s
Video