close

Picture this: Sarah Baker

A Portrait of Bill May

Het werk van Sarah Baker draait voornamelijk rond performances en versterkte, opgeblazen stijlsituaties. Baker neemt deze meestal extreem verfijnde stijlen als uitgangspunt voor haar werk en drijft ze naar een hoogtepunt van absurditeit, waardoor het werk zelf een onderzoek wordt naar stijl op zich.

In de late jaren tachtig streden Sarah Baker – zelf ex-stijlzwemster - en Bill May in de competitie van het stijlzwemmen tegen elkaar, waaruit een diep wederzijds respect en vriendschap groeide. In 1999 werd May Amerikaans kampioen stijlzwemmen, een positie die hij vandaag nog bekleedt. Het probleem is echter dat de Olympische discipline van het stijlzwemmen enkel is toegelaten voor vrouwen, ondanks hevig protest en verschillende petities van diverse mannelijke en vrouwelijke atleten.

Geïnspireerd door dit verhaal van Bill May en zijn strijd voor de ultieme Olympische erkenning, maakte Sarah Baker deze videodocumentaire. Typisch voor haar werk zijn de vele verwijzingen naar het sterrendom, weelde en rijkdom. De documentaire wordt begeleid door een heftige rap-soundtrack van Usher en D12, terwijl de bijhorende glossy foto Bill May toont in macho-rapoutfit en dito houding. Naast het feit dat Baker deze documentaire creëerde als een persoonlijke ode aan May en zijn levensstijl, doet de subjectieve benadering evenzeer nadenken over meer universele thema’s als mannelijke en vrouwelijk stereotypes in de sport- en entertainmentwereld.

3
17.05.05—19.06.05
Tentoonstelling
   Locatie
Museum Dhondt-Dhaenens

Museumlaan 14
9831 Deurle

   Kunstenaar
Foto’s