close

Maria Blondeel

1963

Maria Blondeel (1963, Halle) nam in 1985 voor het eerst deel aan de groepstentoonstelling Tekenen in de Vereniging voor het Museum van Hedendaagse Kunst in Gent. Onder impuls van de New Yorkse Experimentele Intermedia scène experimenteerde ze in die jaren met lichtgevoelige emulsies, elektronische klankgeneratoren, stereografie en stereofonie. De resultaten hiervan vormen uiteindelijk de basis van haar artistieke productie die gaandeweg ook het raakvlak zal bespelen tussen de beeldende kunsten en de geluidskunst.

Maria Blondeel gaat als lay-outer aan de slag (1986–1991) bij Stichting Logos, centrum voor hedendaagse en experimentele muziek in Gent. Ze komt er in contact met buitenlandse componisten en werkt samen met o.a. Mary Jean Leach en Jerry Hunt aan audiovisuele projecten. Maria Blondeel was medeoprichtster en curator (1993-2003) van Experimental Intermedia Gent samen met o.a. Phill Niblock. Ze heeft verschillende tentoonstellingen samengesteld en regelmatig gewerkt in de context van kunstenaarsorganisaties en Experimental Intermedia.

Haar huidig remasteringsproject BLWDRKland is de uitkomst van poëtische, experimentele benadering van kunst en technologie. Werk van Maria Blondeel is getoond op festivals, in musea en galeries onder andere in de Verenigde Staten, Japan, Duitsland en België.