close
1988

AV 156-23, 2024

video
Collectie Museum Dhondt-Dhaenens

AV 156-23 is een video die de kijkers confronteert met de complexiteit van vrijheid, communicatie en het verlangen naar verbinding.

Het project kwam tot stand in het kader van het Quasi Museum, een permanente kunstcollectie in de nieuwe gevangenis van Haren.
De kunstenaar werkte samen met een aantal gedetineerden van de gevangenis in de vorm van workshops, waarbij ze actief betrokken werden bij een deel van het creatieve proces en de inhoud van de video.

Het vliegtuig krijgt in AV 156-23 een belangrijke rol toegediend als symbool voor vrijheid en communicatie en contrasteert sterk met de ervaring tussen de gevangenismuren. Tegelijkertijd dient het vliegtuig als middel tot zelfexpressie, waarbij de gedetineerden hun boodschappen aan het vliegtuig toevertrouwen, in de hoop een stukje van zichzelf naar buiten te sturen. De video verkent dit thema door het vliegtuig op verschillende manieren in te zetten, van het maken en verzenden van de boodschap tot het onthullen van de boodschap zelf.

De gevangenis, die vlak bij Zaventem ligt en waar vliegtuigen met grote regelmaat overheen vliegen, wordt zowel visueel als mentaal verbonden met Museum Dhondt-Dhaenens. Er werd gefilmd in de ruimtes die voor bezoekers niet toegankelijk zijn als locatie waar de boodschappen via de vliegtuigjes terechtkomen en verwerkt worden.

De video bestaat uit twee verschillend gemonteerde versies: De korte versie wordt als nieuwe collectieaanwinst vertoond in het museum, terwijl een langere versie beschikbaar zal zijn op het intranet van de gevangenis.

  • Regie, concept, montage, decor: Karina Beumer 

  • Spel: Lindsay, BRG, Cynthia Schellekens, Laurens Otto, Rik Vannevel, Michiel Van Damme, Beatrice Pecceu, Tanìa Peña Diaz, Sabrina Caldarar, Maïté Dugadyn, Anouk Focquier, Ief Spincemaille
  • Camera: Chloé Op de Beeck
  • Sounddesign: Igor Kłaczyński
  • Kleurcorrecties: Lennert De Taeye 

  • Productie: Federale Overheid, Mondriaanfonds, Cafasso, Geen Pijn
  • Co-productie: Museum Dhondt-Dhaenens
Filmstill AV 156-23 © Karina Beumer