De daken, 1923
De in Gent geboren kunstschilder Charles-René Callewaert was een buitenbeentje aan de Academie, waar hij 5 jaar les volgde bij oa. Jean Delvin en George Minne. In zijn oeuvre is er een duidelijke invloed op te merken van de veranderende omgevingen waarin hij vertoefde. Hij slenterde door de grauwe en vaak onveilige steegjes van het Patershol, waar hij zijn atelier had, en liet zich inspireren door wat hij zag in de straten. De Daken (1923) toont het uitzicht vanuit zijn schilderskamer in het vroegere Karmelietenklooster in het historische Gentse stadscentrum.
Opvallend is het speelse ritme in de daken dat zorgt voor beweging in het anders verlaten tafereel. In de kunstkritiek werd hij becommentarieerd om zijn grauwe en bedrukte schilderstijl in een vreemd aandoend koloriet. Veel van zijn stillevens en landschappen baden in een tintelende gloed die als sluier over het tafereel valt en zorgen voor een ongewoon kleurenpalet. Vooral de geschilderde zelfportretten geven een sombere en mistroostige indruk. Zijn hele leven vocht hij tegen de armoede en zal sterven aan de gevolgen van een drugsverslaving.
- Dit werk maakt deel uit van de kerncollectie van het museum. Het maakt deel uit van de inventarislijst van de schenking door Jules en Irma Dhondt-Dhaenens die werd samengesteld tijdens de raad van bestuur op 03.06.1967.