close

Maria Lassnig
Der ort der bilder

De Oostenrijkse kunstenaar Maria Lassnig is zonder twijfel een van de belangrijkste vrouwelijke kunstenaars van de laatste honderd jaar. Het is echter pas de laatste vijftien jaar dat de interesse en erkenning voor het oeuvre van Lassnig exponentieel is gegroeid.

De tentoonstelling in Museum Dhondt-Dhaenens is dan ook de eerste individuele museumpresentatie van Maria Lassnig in België en werd gerealiseerd in samenwerking met Neue Galerie Graz / Universalmuseum Joanneum en Deichtorhallen Hamburg.

De tentoonstelling Der Ort der Bilder is niet retrospectief van aard maar concentreert zich op enkele belangrijke ensembles die bepalend waren voor de carrière en het oeuvre van de kunstenaar. De meeste werken in de tentoonstelling werden zelden eerder getoond, aangezien ze door de kunstenaar in eigen collectie bewaard bleven.

Ook al kan het volledig oeuvre van Maria Lassnig als zeer gevarieerd overkomen, een steeds terugkerend thema blijft het zelfpor- tret en de exploratie van het eigen lichaam. Het zijn geen ‘uiterlijke’ beelden die ze schildert, maar beelden die vertrekken vanuit het innerlijke, de verbeelding, de droom. Wanneer men het over het werk van Lassnig heeft, spreekt men daarom vaak over ‘Endogene Bilder’: het zijn schilderijen die voortkomen uit het lichaam zonder er een afbeelding van te zijn.

De tentoonstelling Der Ort der Bilder was eerder te zien in Neue Galerie Graz (17.11.2012—28.04.2013) en Deichtorhallen Hamburg (21.06.2013—08.09.2013).

3
27.10.13—19.01.14
Tentoonstelling
   Locatie
Museum Dhondt-Dhaenens

Museumlaan 14
9831 Deurle

   Kunstenaar
   Curator

Tanguy Eeckhout

   In samenwerking met

Neue Galerie Graz

Universalmuseum Joanneum

Deichtorhallen Hamburg

Foto’s