close

Isabel Burr Raty

1979

Isabel Burr Raty (BE/CL) is een kunstenaar en onderzoeker met een multidisciplinaire achtergrond. Ze is tevens docent, curator, dramaturg en seksuele Kung Fu coach. Haar activisme begon als filmmaker, waarbij ze samenwerkte met de Rapa Nui-bevolking op Paaseiland. Haar onderzoek is geworteld in ecologische, queer, post-humane en dekoloniale perspectieven. Haar inspiratiebronnen variëren van inheemse kennis tot quantumideeën over materie, lichamen en landbouw.

In de afgelopen jaren heeft Isabel met haar performances, installaties en workshops de condities gecreëerd voor belichaamde wetenschapsficties. Hiermee bevraagt ze de rol van de mens in de processen van commodificatie. Ze biedt gemeenschapsruimtes voor het uitwisselen van kennis op trans-individueel niveau, voornamelijk gericht op het concept van waarde, en stelt pleziereconomieën voor, zoals de Beauty Kit Farm en The Power Plant Village.

Daarnaast doceert ze geschiedenis en actuele ontwikkelingen op het gebied van media en is ze mentor in de multidisciplinaire masteropleiding aan de Ecole de Recherche Graphique in Brussel. Sinds 2016 is Isabel betrokken bij verschillende onderzoeksorganisaties, waaronder apass, nadine.be, het EU-project Staying in Touch (curatoriële praktijken van de toekomst), wpZimmer, en anderen. Ze heeft ook een reeks evenementen gecureerd over onderwerpen zoals territoriumherstel.

In 2018 werkte ze het Amsterdam Arts Fund samen voor het Waag Future Lab en Mediamatic Art and Nature. Haar werken en dramaturgische samenwerkingen zijn internationaal tentoongesteld, onder andere in het Palais de Tokyo in Parijs, ISEA in Hong Kong, Kapelica Gallery in Ljubljana, Eco-futures in Londen, Campo en Viernulvier in Gent, KVS in Brussel, en vele andere locaties.