close
1855—1928

Man met pelsen muts, 1900/1905

olieverf
794 x 624 x 8 mm

Zodanig onder de indruk van het Kempense landschap, vestigde Jacob Smits zich in 1888 definitief in België. Hij schildert de bossen, de boeren, Bijbelse taferelen en interieurs. In de jaren voor 1900 legt hij zich voornamelijk toe op aquarellen en taferelen tussen het profane en het religieuze.

Man met pelsen muts is exemplarisch voor Smits' olieverfperiode en diens onhoudbare interesse in het voorstellen van licht. Een mysterieuze lichtbundel schijnt op het aangezicht van de man en wordt weerkaatst op de anonieme achtergrond. In dit portret gaat de schilder op zoek naar wat er achter de uiterlijke verschijning van de man schuilgaat. Sinds kort weten we dat het gaat om Adrien de Gerlache (1866-1936). Een in Hasselt geboren ontdekkingsreiziger en officier in de Belgische marine die met de Belgica verschillende grote zeereizen ondernam naar onder andere de zuidpoolgebieden. Volgens de persoonlijke notities van Smits zouden beide elkaar ontmoet hebben in het jaar 1897. Er bestaan verschillende schetsen en studietekeningen die verwijzen naar het schilderij.

M.V.D.

  • Dit werk maakt deel uit van de kerncollectie van het museum. Het maakt deel uit van de inventarislijst van de schenking door Jules en Irma Dhondt-Dhaenens die werd samengesteld tijdens de raad van bestuur op 03.06.1967.
Foto: Cedric Verhelst, www.artinflanders.be, publiek domein.