close

Karina Beumer
FABA Residency

Karina Beumer (1988) houdt er een interactieve artistieke praktijk op na die in stand wordt gehouden door in dialoog te treden met - of geboeid te worden door - iets of iemand anders. Dit resulteert in video's, installaties en publicaties die ontstaan uit tekeningen van observaties en onaangekondigde performances. Beumer zoekt naar een absurde en surreële relatie tussen het innerlijke (gedachten, miscommunicatie) en de fysieke wereld (taal, netwerken). In een droomachtig universum verbindt ze banale kwesties met persoonlijke fantasieën door gebruik te maken van strategieën van bestaande structuren zoals popsongs, blockbusters en live action rollenspellen.

Beumer gebruikte de Woning om enerzijds vorm te geven aan de film (…), een absurd, non-lineair en ludieke videodagboek dat het verhaal vertelt van (en door) Ron, die sinds 5 jaar leeft met een Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH), waardoor hij verdwaalt en vergeet. Ron heeft zijn leven vastgelegd in dagboeken en hij schrijft nu een boek over leven met NAH.

Anderzijds kon Beumer het langlopende project Dagboek van een vervanger afronden, een aanvullend project van de publicatie Terms of Conditions waarbij de kunstenaar begin september 2020 een vacature plaatste waarin ze haar eigen kunstenaarschap als baan (en vervanger) aanbood. Annelein Pompe reageerde op de vacature en in Dagboek van een vervanger brengt ze per uur verslag uit van deze periode.

De FABA Artist Residency, ondersteund door de Spaanse stichting Fundación Almine y Bernard Ruiz-Picasso Para el Arte, bood een kunstenaar werkzaam in de beeldende kunst tijd en ruimte om te reflecteren en de kans zijn/haar praktijk verder uit te werken. Uit 153 aanmeldingen koos de jury voor de in Antwerpen woonachtige kunstenaar Karina Beumer.

Jury

Catherine de Zegher (onafhankelijk curator), Caroline Dumalin (AAIR, Antwerpen), Gwenvael Launay (FABA), Laurens Otto (curator, Museum Dhondt-Dhaenens) en Danielle van Zuijlen (Kunsthal Gent)

9
29.09.21—30.10.21
Residentie
   Locatie
Woning van Wassenhove

Brakelstraat 50
B-9830 Sint-Martens-Latem

   Kunstenaar
   Met dank aan
   Foto

Karina Beumer, Woning Van Wassenhove, 2022.