close

Residenties Woning Van Wassenhove

Museum Dhondt-Dhaenens organiseert residenties in de iconische Woning Van Wassenhove, een modernistisch meesterwerk ontworpen door de architect Juliaan Lampens in Sint-Martens-Latem, nabij Gent.

De residenties bieden een in Europa gevestigde kandidaat, ongeacht nationaliteit, de mogelijkheid om gedurende maximaal vier opeenvolgende weken in de Woning Van Wassenhove te verblijven. De nadruk ligt op reflectie en onderzoek, hoewel artistieke productie met respect voor de integriteit van het huis mogelijk is.

Dit residentieprogramma is een samenwerking tussen de Stichting Mevrouw Jules Dhondt-Dhaenens en de Lampens Estate.

Doel

De residentie biedt tijd en ruimte om te reflecteren op de eigen praktijk en de kans deze verder uit te werken in de Woning Van Wassenhove. De resident kan rekenen op de steun, de communicatie en het institutionele netwerk van Museum Dhondt-Dhaenens. De resident wordt zal naar aanleiding van de residentie en in overleg met Museum Dhondt-Dhaenens een publiek moment – lezing, performance, publicatie, uitzending, presentatie... – te organiseren. De residentie bekostigt reiskosten, een per diem en een productiebudget voor een presentatiemoment.

Procedure

Er vinden verschillende open-calls plaats om een kandidaat met een specifiek profiel binnen of deels buiten de beeldende kunst te selecteren. Na een eerste selectie, beoordeelt een jury een longlist om een kandidaat te selecteren.

Datums

  • Open call: vanaf februari 2023
  • Deadline kandidatuur: maart 2023
  • Publieke aankondiging: april 2023
  • Residentie maximaal 4 weken

Residenten 2021

Bas van den Hurk & Jochem van Laarhoven

Tijdens hun residentie produceerden de Nederlandse kunstenaars Bas van den Hurk (°1965) en Jochem van Laarhoven (°1988) een film. In de film, waaraan onder meer theaterregisseur Suze Milius hebben meegewerkt, zijn rekwisieten in textiel te zien zijn die de kunstenaars in het Frans Masereel Centrum hebben vervaardigd.

Deze residentie werd ondersteund door Makersfonds Tilburg.

Karina Beumer – FABA Artist Residency

Karina Beumer houdt er een interactieve artistieke praktijk op na die in stand wordt gehouden door in dialoog te treden met - of geboeid te worden door - iets of iemand anders. Dit resulteert in video's, installaties en publicaties die ontstaan uit tekeningen van observaties en onaangekondigde performances. Beumer zoekt naar een absurde en surreële relatie tussen het innerlijke (gedachten, miscommunicatie) en de fysieke wereld (taal, netwerken). In een droomachtig universum verbindt ze banale kwesties met persoonlijke fantasieën door gebruik te maken van strategieën van bestaande structuren zoals popsongs, blockbusters en live action rollenspellen.

De FABA Artist Residency werd ondersteund door de FABA Foundation.

Meta Drčar – Art & Architecture Residency

Meta Drčar (°1985) is een Sloveense kunstenaar, momenteel woonachtig te Parijs. Ze creëert plaatsgebonden performatieve sculpturen die architecturale omgevingen activeren om het ruimtelijk engagement van de toeschouwer te bevorderen. In haar onderzoek analyseert ze hoe lichaamsbewegingen reageren op de verschillende factoren in de architecturale omgeving en hoe we een bepaalde situatie observeren en ervaren.

De Art & Architecture Residency werd ondersteund door Axel Vervoordt Gallery, Puilaetco, en Eeckman Art & Insurance.

   Residenten
   2021

Manon de Boer & Latifa Laâbissi

Meta Drčar

Karina Beumer

Bas van den Hurk & Jochem van Laarhoven

   2020

Michael Dean

Carlos Caballero

Maaike Schoorel

   2019

Maarten Inghels

Max Kesteloot

Erich Weiss

Aukje koks

Dries Segers

Koen Broucke

   2018

Sarah Westphal

Emmanuel Van der Auwera

Apparatus 22

Naama Tsabar

Henry Anderson

Louiz Roque

Uus knops

   2017

Mathieu Vanfleteren

Ana Prvački

Tine Guns

Friederike Von Rauch

Augustus Thompson

   2016

Jeroen Doorenweerd

Jonathan Muecke

Stefaan Vervoordt

Rachel Monosov

Lieven De Boeck

Sam Steverlynck

   2015

Ives Maes

Interviews
Foto’s