close

Residenties Woning Van Wassenhove

Sinds 2015 nodigt MDD residenten uit voor een verblijf in de Woning Van Wassenhove, een uniek post-brutalistisch monument ontworpen in 1972-74 door de Vlaamse architect Juliaan Lampens. Eerdere residenten in de Woning Van Wassenhove waren onder meer Karina Beumer, Manon de Boer & Latifa Laâbissi, Michael Dean, Meta Drčar, Bas van den Hurk & Jochem van Laarhoven, Ana Prvački, Maaike Schoorel en Emmanuel Van der Auwera.

De residenties bieden een in Europa gevestigde kandidaat, ongeacht nationaliteit, de mogelijkheid om gedurende maximaal vier opeenvolgende weken in de Woning Van Wassenhove te verblijven. De nadruk ligt op reflectie en onderzoek, hoewel artistieke productie met respect voor de integriteit van het huis mogelijk is.

Dit residentieprogramma is een samenwerking tussen de Stichting Mevrouw Jules Dhondt-Dhaenens en de Lampens Estate.

Doel

De residentie biedt tijd en ruimte om te reflecteren op de eigen praktijk en de kans deze verder uit te werken in de Woning Van Wassenhove. De resident kan rekenen op de steun, de communicatie en het institutionele netwerk van Museum Dhondt-Dhaenens. De resident wordt zal naar aanleiding van de residentie en in overleg met Museum Dhondt-Dhaenens een publiek moment – lezing, performance, publicatie, uitzending, presentatie... – te organiseren. De residentie bekostigt reiskosten, een per diem en een productiebudget voor een presentatiemoment.

Francesca Hawker geselecteerd voor de Writing Residency 2024

De residentie van 2024 in de Woning Van Wassenhove stelt een kunstenaar in staat om hun schrijfpraktijk verder te ontwikkelen. De writer in residence kan de Woning Van Wassenhove, gelegen in een rustige woonwijk in de buurt van Gent, gedurende vier opeenvolgende weken gebruiken. Verder ontvangt de resident een reis- en productievergoeding en een per diem. De resident geniet van de volledige communicatie-ondersteuning van MDD en MORPHO, naast de institutionele steun van MDD. Als resultaat van de residentie organiseert MDD en/of MORPHO een publiek moment met de resident, zoals een lezing, performance, publicatie, uitzending of presentatie in het jaar volgend op de residentie.

Uit meer dan 250 aanmeldingen op de open call in 2023 koos de jury Francesca Hawker voor de Writing Residency in Woning Van Wassenhove in januari 2024.

De jury “was onder de indruk van het geestige en verrassende schrijven en projectvoorstel van de kandidaat, en de wijze waarop dit ingebed is in haar praktijk. Zonder direct in te gaan op de context van de Woning, getuigt het van een scherp bewustzijn ervan.”

   Residenten
   2023

Martine Feipel & Jean Bechameil

   2021

Manon de Boer & Latifa Laâbissi

Meta Drčar

Karina Beumer

Bas van den Hurk & Jochem van Laarhoven

   2020

Michael Dean

Carlos Caballero

Maaike Schoorel

   2019

Maarten Inghels

Max Kesteloot

Erich Weiss

Aukje koks

Dries Segers

Koen Broucke

   2018

Sarah Westphal

Emmanuel Van der Auwera

Apparatus 22

Naama Tsabar

Henry Anderson

Louiz Roque

Uus knops

   2017

Mathieu Vanfleteren

Ana Prvački

Tine Guns

Friederike Von Rauch

Augustus Thompson

   2016

Jeroen Doorenweerd

Jonathan Muecke

Stefaan Vervoordt

Rachel Monosov

Lieven De Boeck

Sam Steverlynck

   2015

Ives Maes

Interviews
Foto’s