close

One | On | One: Liam Gillick & Nicolaus Schafhausen

Op donderdag 22 februari gaan kunstenaar Liam Gillick en curator Nicolaus Schafhausen met elkaar in gesprek voor de vierde One | On | One lezing.

Liam Gillick

Liam Gillick maakt gebruik van verschillende vormen om de nieuwe ideologische controlesystemen bloot te leggen die aan het begin van de jaren 1990 opkwamen. Het werk van Gillick belicht de disfunctionele aspecten van een modernistisch erfgoed wat betreft abstractie en architectuur wanneer dit wordt geplaatst binnen een geglobaliseerde, neoliberale consensus. Gillick maakt gebruik van een breed scala aan terminologie om bewust de rol te bevragen die kunst in de samenleving kan spelen en hoe esthetiek een politieke kwestie is in de neoliberale economie. Een selectie van Liam Gillick’s geschriften verscheen in 2007 als Proxemics: Selected Writings (1988-2006) en zijn artistieke geschriften als Allbooks in 2009. In 2016 publiceerde de Columbia University zijn boek Industry and Intelligence: Contemporary Art Since 1820, een analyse van de oorsprong van hedendaagse kunst.

Recente solotentoonstellingen zijn Liam Gillick: Kinetic Energy of Rigid Bodies, Kunst-Station Sankt Peter, Keulen (2021); The Work Life Effect, Gwangju Museum of Art, Gwangju (2021); Stinking Dawn (with Gelatin), Kunsthalle Wien, Wenen (2019). Recente groepstentoonstellingen zijn de inaugurele tentoonstelling The Tower, LUMA, Arles (2021); Arcimboldo Face to Face, Centre Pompidou-Metz, Metz (2021); Catastrophe and Recovery, Nationaal Museum voor Moderne en Hedendaagse Kunst, Seoul (2021). In 2009 vertegenwoordigde Gillick Duitsland op de 53e Biënnale van Venetië, die werd samengesteld door Nicolaus Schafhausen.

Nicolaus Schafhausen

Nicolaus Schafhausen werkt als curator, directeur, auteur en redacteur. In 2023 richtte Schafhausen KIN op, een nieuwe galerij in Brussel met een focus op artistieke praktijken die niet gemakkelijk in traditionele categorieën passen. KIN (Engels voor ‘verwantschap’) werkt vooral met een netwerk van kunstenaars waarmee de curator al vele jaren samenwerkt.

Schafhausen was artistiek directeur van Tell me about yesterday tomorrow (2019-2020), een tentoonstelling in NS-Dokumentationszentrum München over de toekomst van het verleden. Naast het cureren van tentoonstellingen was Schafhausen directeur van instellingen zoals de Frankfurter Kunstverein, Künstlerhaus Stuttgart en Witte de With Center Contemporary Art (nu Kunstituut Melly) in Rotterdam. Hij was de oprichtingsdirecteur van de European Kunsthalle, opgezet als een project om de voorwaarden en structuren van hedendaagse kunstinstellingen onafhankelijk van lokale overheidsopdrachten te onderzoeken. In 2019 trad hij af als directeur van de Kunsthalle Wien, een positie die hij sinds 2012 bekleedde, om politieke redenen. Sinds 2011 is Schafhausen de strategisch directeur van Fogo Island Arts in Canada, een initiatief van Shorefast, een liefdadigheidsstichting die zich toelegt op het vinden van alternatieve oplossingen voor de revitalisatie van gebieden die gevoelig zijn voor emigratie.

One | On | One lezingenreeks

Sommige ontmoetingen kunnen een leven veranderen. Een enkel kunstwerk kan de visie van een curator bepalen, terwijl een bepaalde tentoonstelling doorslaggevend kan zijn in het parcours van een kunstenaar.

In deze reeks van gesprekken staan telkens één kunstenaar en één curator centraal. Samen gaan ze dieper in op dat ene specifieke kunstwerk of tentoonstelling die van cruciaal belang zijn geweest voor hun voortdurende carrière en samenwerking.

9
22.02.24
20:00
Lezing
   Locatie
VANDENHOVE Centrum voor Architectuur en Kunst

Rozier 1
B-9000 Gent

   Kunstenaar
   Taal

Engels

   Prijs

€ 15 / € 1 (studenten)

   In samenwerking met
   Met dank aan

Stichting Jan en Lieve Andries-Vanlouwe