close

5ᵉ Biënnale van de Schilderkunst

De Biënnale van de Schilderkunst is aan zijn vijfde editie toe. De drie regionale musea van de Leiestreek werken opnieuw samen om schilderkunst uit de laatste honderdvijftig jaar samen te brengen. Ook hedendaagse schilderkunst speelt een prominente rol in dit project.

Yoknapatawpha

“I discovered that my own little postage stamp of native soil was worth writing about and that I would never live long enough to exhaust it.” — William Faulkner

Deze editie spitst zich toe op het verlangen naar het onbekende en exotische versus de zekerheid van de eigen lokale omgeving.

De tentoonstelling draagt de ietwat bevreemdende ondertitel Yoknapatawpha. Deze werd ontleend aan de fictieve provincie Yoknapatawpha County die de Amerikaanse schrijver William Faulkner bedacht om er de meeste van zijn novellen te laten in afspelen, zoals The Sound and the Fury en Absolom, Absolom!. Hoewel verzonnen, had deze maatschappij opvallend veel gelijkenissen met zijn geboortegebied Lafayette County in Mississipi.

In MDD vormt het werk van twee kunstenaars uit de eigen museumcollectie, James Ensor en Albijn van den Abeele, het vertrekpunt voor een schilderkunstige ontdekkingstocht met een heel aantal kunstenaars van verschillende generaties en contreien. Terwijl Albijn Van den Abeele uit Sint-Martens-Latem steeds zijn eigen gekende omgeving heeft gesublimeerd in zijn schilderkunst, hunkerde James Ensor naar een voor hem exotische wereld.

3
26.06.16—25.09.16
Tentoonstelling
   Locatie
Museum Dhondt-Dhaenens

Museumlaan 14
9831 Deurle

   Curatoren

Tanguy Eeckhout
Joost Declercq

   In samenwerking met

Museum van Deinze en de Leiestreek
Roger Raveelmuseum