close

8ᵉ Biënnale van de Schilderkunst

Van 26 juni tot 2 oktober 2022 organiseren de drie musea aan de Leie – MDD, mudel en Roger Raveel Museum – de achtste editie van de Biënnale van de Schilderkunst. Het luik in MDD, getiteld The ‘t’ is Silent, is gecureerd door Gabi Ngcobo en kunstenaar Oscar Murillo.

The ‘t’ is Silent

Schilderkunst, historisch beschouwd als de ‘hoogste kunstvorm’, heeft – samen met tekenkunst – steeds als basis gediend voor kunstonderwijs, of toch waar dergelijke opleidingen toegankelijk waren. De geschiedenis van de westerse kunstpedagogiek op gekoloniseerde plekken toont hoe het koloniaal bewind zich doordrukte in de organisatie van officiële kunstopleidingen. De recente wereldwijde roep om dekoloniaal onderwijs – aangewakkerd door Black Lives Matter en gelijkaardige bewegingen en de pandemie – hebben geleid tot een heroverweging van de condition humaine en ‘politics of care’. Deze maatschappelijke bewegingen vielen samen met een heropleving van figuratieve schilderkunst die door kunstenaar Olu Oguibe werd bekritiseerd als “een vrolijke, zorgeloze representatie van Zwartheid met rozengeur en maneschijn, verbeeld als uitbundige een welgestelde middenklasse …

The ‘t’ is Silent
plaatst zich parallel aan deze heropleving. Met werk van Jenny Montigny uit de collectie van MDD en Oscar Murillo’s Disrupted Frequencies als uitgangspunt, richt deze tentoonstelling zich op kunstenaars die de tijd op een andere manier vastleggen. Zij beschouwen schilderkunst eerder als een dagboek dat hen in staat stelt om dingen te verwerken en opnieuw te leren.

“De kunstenaars in deze tentoonstelling treden het verleden en het heden tegemoet door ‘problemen’ te omarmen met een soort paining [painting zonder de ’t’] dat dwingt tot het maken van beslissingen in een tijd gekenmerkt door besluiteloosheid. Objecten die verdwijnen worden vervangen door gevoelens en energie; objecten die verschijnen worden ontleed om een andere wereld vol mogelijkheden bloot te leggen.” – Gabi Ngcobo

De curatoren

Oscar Murillo (1986, Valle del Cauca, Colombia) woont en werkt op verschillende locaties. Zijn oeuvre legt voortdurend de nadruk op het begrip ‘culturele uitwisseling’ en de vele manieren waarop ideeën, talen en zelfs alledaagse voorwerpen worden verplaatst, verspreid en steeds meer met elkaar vermengd.

Gabi Ngcobo
(1974, eThekwini, Zuid-Afrika) ontwikkelt gezamenlijke artistieke, curatoriële en educatieve projecten in Zuid-Afrika en daarbuiten. Ze is een van de oprichters van het in Johannesburg gevestigde samenwerkingsplatform NGO – Nothing Gets Organised. NGO richt zich op processen van zelforganisatie die plaatsvinden buiten vooraf bepaalde structuren, definities, contexten of vormen.

Over de Biënnale van de Schilderkunst

Sinds 2008 presenteren MDD, mudel en Roger Raveel Museum elke twee jaar gelijktijdig schilderkunst uit binnen- en buitenland. Dit ‘feest van de schilderkunst’ vertrekt steeds vanuit de context en de collectie van de drie musea. Voor deze 8e editie verkent elk museum de geschiedenis van schilderkunst op een eigenzinnige manier. Het resultaat zijn drie tentoonstellingen, waarbij elk museum één of meerdere gastcuratoren uitnodigt die aan de hand van een eigenwijze selectie de eigenschappen van het medium schilderkunst belichten en verbinden met actuele thema’s.

De Biënnale van de Schilderkunst is een ideale cultuuruitstap of een weekendje weg voor het hele gezin. De drie musea liggen in een rechte lijn op amper 13 kilometer van elkaar verwijderd. Combineer een bezoek aan de drie musea met het combi-ticket en een fiets- of wandeltocht doorheen de prachtige Leiestreek.

3
26.06.22—02.10.22
Tentoonstelling
   Locatie
Museum Dhondt-Dhaenens

Museumlaan 14
9831 Deurle

   Curator

Gabi Ngcobo

   Foto

zaalzicht The ‘t’ is Silent, Museum Dhondt-Dhaenens, 2022.