close

6ᵉ Biënnale van de Schilderkunst

De Biënnale van de Schilderkunst is in 2018 aan haar zesde editie toe. De drie regionale musea van de Leiestreek werken opnieuw samen om schilderkunst uit de laatste 150 jaar samen te brengen.

Over landschappen

Deze editie spitst zich toe op het landschap, een genre dat reeds een lange historiek kent, maar ook vandaag een pregnant onderwerp vormt voor heel wat hedendaagse kunstenaars in relatie tot onder meer ecologie, politiek en globalisatie.

Kunst, moderniteit en de Leiestreek zijn meer dan anderhalve eeuw met elkaar verbonden – van de landschapsschilders uit de negentiende eeuw, de Vlaamse expressionisten en de Nieuwe Visie tot hedendaagse creaties. In MDD dienen landschappen van Constant Permeke en Valerius De Saedeleer, twee kunstenaars uit de eigen collectie, als vertrekpunt om een brug te slaan naar vandaag.

Naast schilderkunst, zal ook het landschap in bewegend beeld aan bod komen aan de hand van een aantal hedendaagse films geselecteerd door curator Cis Bierinckx. De 7 geselecteerde filmwerken van Doug Aitken, James Benning, Sebastián Díaz Morales, Lukas Marxt, Enrique Ramírez, Meggy Rustamova en Beatriz Santiago Muñoz benaderen het landschap cinematografisch, thematisch en met narratieve vrijheid vanuit een eigen perspectief.

3