close

Het Erf

Museum Dhondt-Dhaenens zet in de eerste tentoonstelling van 2023 het eigen historische erfgoed centraal.

De tentoonstelling Het Erf verkent de collectie van Irma en Jules Dhondt-Dhaenens, waarvoor zij in 1967 het ‘Museum Mevrouw Jules Dhondt-Dhaenens’ lieten bouwen te Deurle. Nu, 56 jaar later, bestudeert Museum Dhondt-Dhaenens de oorsprong van zijn eigen bestaan aan de hand van een selectie historische kunstwerken en nooit eerder getoond archiefmateriaal. De tentoonstelling is het resultaat van een intensieve zoektocht naar de persoonlijke verhalen over de collectie en haar stichters.

De collectie van MDD is een tijdscapsule die het verhaal vertelt van een geëngageerd mecenas koppel dat zich inzette voor de bevordering van het Vlaamse cultuurlandschap. Irma en Jules Dhondt-Dhaenens kochten kunst vanuit een sterke betrokkenheid met de kunstenaar en de Leiestreek, zoals blijkt uit sommige radicale keuzes. In hun pioniersrol vormden zij een belangrijke inspiratiebron voor andere privécollecties in Vlaanderen.

Het Erf speelt in op de persoonlijke aard van hun verzameling en het artistieke en politieke klimaat waarin de collectie is ontstaan en wil vooral nieuwe dialogen tussen de kunstwerken met een frisse blik mogelijk maken.

3
12.03.23—21.05.23
Tentoonstelling
   Locatie
Museum Dhondt-Dhaenens

Museumlaan 14
B-9831 Deurle

   Beeld

Irma en Jules poseren in Villa Zodenhof bij een sculptuur van Geo Verbanck en het werk Salon bij Georges Giroux van Rik Wouters. De foto werd genomen ter ere van hun 55 jaar huwelijk in 1968.

   Geadviseerd door

Dirk Snauwaert
Luc Tuymans